Algarve – paradiset som även imponerar på vinfronten
Algarve i södra Portugal har en lång vintradition där har det har odlats druvor i tusentals år. På senare år har man börjat producera oerhört bra viner som allt fler konsumenter fått upp ögonen för. Här hittar man viner som är uppskattade för sin fantastiska smakrikedom, ofta till ett förmånligt pris.
I kustnära Algarve skiner solen i över 3000 timmar varje år. Detta i kombination med ett milt medelhavsklimat och en jordmån med lera och kalksten ger Algarvekusten utmärkta förutsättningar för att producera högkvalitativa viner. Druvorna som odlas är mest inhemska sorter, som exempelvis Portugals nationaldruva Touriga Nacional.
Om Casa Santos Lima
Familjeägda vinhuset Casa Santos Lima har en historia som sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden. José Luís Oliveira da Silva, fjärde generationen vingårdsägare, har på nära håll sett hur synen på portugisiska viner förändrats i en väldigt positiv riktning. Man började producera egna viner först 1996 efter att tidigare bara producerat druvor som sålts till andra vinproducenter. I dag är Casa Santos Lima en av de absolut största vinproducenterna i landet och flerfaldig vinnare av den internationella vintävlingen Mundus Vini som Portugals bästa vinproducent.
José Luís Oliviera da Silva vet det mesta om vinets historia i området och har en enorm erfarenhetsbank som han gärna delar med sig av.
– Vin- och matkulturen i Algarve är djupt rotad i områdets historia. Algarve har en lång tradition av att producera vin och det finns lokala variationer av druvor. Idag är Algarve känt för sin produktion av kvalitetsvin inom kategorierna rött, vitt och rosé. Det är vanligt med vinbarer eller enotecas där man kan njuta av lokal mat- och vinkultur och samtidigt vara en del av de livliga mötena mellan människor
José Luís Oliviera da Silva vet också var de absolut vackraste platserna på Algarve finns.
– För högre vyer är Fóia definitivt värt ett besök utanför de stora turistvägarna. Beläget i bergskedjan Serra de Monchique, är det den högsta toppen i Algarve och erbjuder en magisk utsikt över den omgivande landsbygden. Det går bra att köra eller vandra till toppen där det finns en enastående panoramautsikt. Ett annat tips är att utforska havsstranden och Taviras fridfullhet eller de svala vindarna vid Sagres kust. Är man golfentusiast är dessutom Algarves många golfbanor en garanti för att njuta av några av de vackraste vyerna i regionen. En personlig favorit är också Naturparken Ria Formosa med sina utspridda öar, vackra vattenlandskap och vilda djurliv.
José Luís Oliviera da Silvas tre bästa tips på vinbarer i Algarve:
• Garrafeira Soares är ett givet kort om man är intresserad av viner från hela Portugal.
• Wine & Tapas i Tavira har ett brett utbud av bra viner och man kan sitta och njuta av utsikten på den underbara terrassen.
• Casa Santos Lima i Tavira, som kommer att ha ett nytt besökscenter i härlig miljö.
Viner från Algarve (Vinho regional Algarve) är fylliga, välbalanserade, fruktiga och kryddiga. En reserva är en beteckning för viner av hög kvalitet gjorda på regionens främsta druvor Tourgia Nacional, Syrah och Alicante Bouschet. Druvorna är handplockade under augusti och september. Därefter har vinet lagrats på franska och amerikanska ekfat i 6 månader för att ge vinet dess karaktär.
José Luís Oliviera da Silva tycker att Pitch fungerar bra med en mängd olika maträtter.
– Det är fullt av liv och harmoni och kapslar in områdets själ med smaker som varierar från mogen röd frukt till uppfriskande kryddiga toner. Pitch Reserva Algarve är ett mångsidigt vin som passar utmärkt till grillat, både kött och vegetariskt, men även till god plockmat som ”pesticos” (Portugals svar på tapas)!
Pitch Algarve Reserva från Casa Santos Lima lanserades 2023 och har tagits emot mycket väl av både vinskribenter och internationella tävlingar.
Vinmakaren Manuel Lopo de Carvalho beskriver Pitch Algarve Reserva med egna ord:
– Det här vinet är gjort på våra främsta regionala druvor och har lagrats på våra finaste ekfat för att uppnå den perfekta smakupplevelsen. Ledorden under hela processen har varit elegans, livlighet och harmoni. Resultatet är ett fruktigt och smakrikt rött vin med inslag av fat, plommon, björnbär, lakrits, choklad, svarta oliver och körsbär.