Utgått

Pic Joan Banyuls Rimage

Art.nr 32GZAUR003
Starkvin
Frankrike, Banyuls

Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, peppar, viol, mörka körsbär och lakrits.Läs mer

243 krKöp på Systembolaget

Produktinformation

  • Alkoholhalt 17%
  • Förpackning Flaska 500 ml
  • Förslutning Naturkork
  • Rest sockerhalt 8,5 g/100ml
  • Druvor 100% grenache noir
  • Årgång 2013
  • Producent Domaine Pic Joan
  • Ursprung Frankrike, Banyuls

Om vinet

Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, peppar, viol, mörka körsbär och lakrits.

Smakbeskrivning

Fruktig, mycket söt smak med inslag av plommon, peppar, viol, mörka körsbär och lakrits.

Producent

Domaine Pic Joan ägs och drivs av Jean Solé och Laura Parcé, båda med starka band till den fransk-katalanska regionen Pyrénées-Orientales. Jeans pappa grundade för drygt 30 år sedan en krog i Banyuls som sonen sedan tog över och utvecklade till en modern och kreativ restaurang med fokus på det katalanska köket. Jean blev med åren mer intresserad av vin och beslöt att investera i några lokala vingårdar. Tillsammans med sin partner Laura, vars familj arbetat inom vinodlingen i flera generationer, utvecklade det som kom att bli Domaine Pic Joan som numera inte bara har arealer i Banyuls utan även i Collioure.

Läs mer och se alla viner från Domaine Pic Joan

UrsprungBanyuls ligger i departementet Pyrénées-Orientales i sydostligaste hörnet av Languedoc-Roussillon intill Medelhavet nästan precis vid franska-spanska gränsen. Området som fick sin AOP-status 1936 har mycket strikta bestämmelser vad gäller vinodling. Exempelvis är all form av bevattning förbjuden, inte bara vid växtsäsongen utan även på vintern. Vinerna från Banyuls tillverkas i princip på samma sätt som portvin, dvs. att jäsningen stoppas med vinsprit för att uppnå rätt karaktär. Det finns tre stilar: gyllengula (Banyuls Blanc), läderfärgade (Banyuls Ambré) och röda (Banyuls Rouge). Druvsorten är huvudsakligen grenache noir som skördas på tidig höst. Efter en lång maceration (tre till sex veckor) omvandlas de naturligt höga sockerhalten i druvorna till en potential alkoholhalt över 15%. Jäsningen avbryts med tillsats av vinsprit för att uppnå bästa balans mellan restsocker och alkohol. Många Banyuls-viner lagras i ekfat mellan tolv till trettio månader men även även oekade versioner finns.
Läs mer och se alla viner från Banyuls

Solvatten, Klimatkompenserade transporter Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.